Баба ми пеяла

Баба ми пеяла тежна песен
Песен пеяла, повествувала
Аз я слушах в магия носен
И земята не беши чувала.

Заспивай си мойто патенце
В прозореца гледа нощ
Мое котенце, мое агненце
Мой застъпник и силен мъж.

Аз наготвя ти днеска баница,
C лют пипер шкембе, и боза
Аз надоя ти пресно млекице
От рога на една коза.

Да пораснеш голям хайдутин
Като седнеш на кон-бегач
Като вятър подскачащ лютий
На врази си бъди палач.

Виждаш, идат по път каруци
Стари баби, деца, жени,
И мъже стискат с яд юмруци
Тъй живота ги притесни.

Те не могат да бъдат роби
И не вярват на чуждия бог
Скърцат скули и  скърцат зъби
Та  напред  има още бой.

За свободата на България,
Тя ориса наш  земен рай
Чакат стари и чакат млади
 За свобода на Роден Край.

Баба пеяла древна песен
Тихом пеяла повествувала
Аз я слушах в магия носен
И земята  сега ги чувала.


Рецензии