Украина где Ты? або чого ж хотiв козак Богдан?.. ч
Чого ж хотів козак Богдан?
Коли весь корчився від ран,
По пояс стоячи в багні,
І збиті ноги до крові,
Від ходи власної в пітьмі.
Бо груди ляхи розпинали,
А руки шведи вивертали,
Халену голову і чуба,
Вже скубли Австрія і хан,
І з ними й свій вкраїнський пан.
А скільки ще вошей сп’янілих,
Впивались в тіло. Пили й пили.
Козацьку кров із всього тіла,
Все більше, більше аж стомились.
Могилу вирили, щоб дать,
Козацьку душу заховать.
Понапивались б до схочу,
Та не сподобалось Отцю,
Коли одного б’ють ногами,
Катують заживо, щоб рани,
Заїли тіло, Божий храм,
Він змилувавсь й народу дав,
Надію жовто – голубу,
Духовну силу й булаву.
Гетьманську збрую і коня,
Благословення й «ремена»,
Підперезав ним весь народ,
Шлях освітив і дарував,
Земному лону - Україну,
Народом сповнену, щоб віру
Свою скріпили для Отця,
І храмом стали для Творця.
Свидетельство о публикации №111031804148