Що ж таке? Що з Вкраiною стало?.. сонет перший
Чому лісом не гомониш?
Чому співом птахів весняних,
Душу радістю не звеселиш?
Чому хліб потускнів обличчям?
Чому смак його не такий?
Чому сухо шмагає вітер?
А не гладить дощем рясним?
Чому віє, реве та гуркоче?
Розриває груди твої,
І пониклі як вирвані коси,
Лежать всюди бори та гаї.
Може лишень зі мною що стало?
Тільки я загубив радість ту?
Що з колискою долі зростала,
Завжди травами пахла в саду?
А в полях стиглим збіжжям і співом,
Та ще працею радість була,
На столі смаком теплого хліба,
Завжди радісно пахла вона.
Що ж таке? Що з Вкраїною стало?
Чом реве та гуркоче вона?
Чому люд невеселий в роботі?
Не радіють ліси і поля?
В душі праця огидою стала,
В здирство, заздрість поблудла вона.
Овдовіла в багатстві зів’яла,
Без людського обличчя Творця.
В ріднім краї тихіше вже чути,
Спів пташиний та крик журавля,
Потускніли лицем, оку милі,
Споконвічні ліси і поля?
На ланах златий колос змінили,
“Сон трава”, осока й лобода,
А в очах хлібороба з’явились,
Сльози, відчай, зневіра й нудьга.
Що ж таке? Що з Вкраїною стало?..
Свидетельство о публикации №110122702408