На Бурсацькому узвозi у Харковi
Ні шереху в місті. Принишкли камінні квартали.
Ніч тишу пролляла, неначе густюще вино,
А зблиски ліхтарні туманами залоскотала.
У час у такий відбувається дійство нічне.
І в мить високосну розкриє свої таємниці,
Повідає світу про щось незбагненне, значне
Бурсацький узвіз, як Андріївський,
той, що в столиці.
З фасаду будинку на Римарській зійде кентавр.
Процока бруківкою, в Лопані груди остудить.
З узвозу війне конюшина - ну чім не нектар?
А пастись не буде.
Та ж він закохався. Його змордувала любов.
А все та студенточка: ще неціловані губи...
Хіба ж вона взнає, на нього чи гляне либонь? -
Кентавр... Що він зможе?
Хіба що навіки погубить.
І вже не будинки довкола - якісь рундуки,
Примари і тіні. А ніч оголошує віче.
І десь з-поміж інших й мої позлітались думки,
Купаються в росах,
з кентавром говорять про вічне.
Узвозом з'їжджає неквапно чумацька гарба.
Козацтво на конях. І чорні авто наче крісла.
А з натовпу: "Слава!" -
і гнівне, і грізне: "Ганьба!"
Злітає, ширяє над віче, як шабелька блисла.
...А хтось говорив, що на світі чудес не бува,
Не вірте такому, він просто уяви боїться.
Чаклунським озоном охочих узвіз напува
І солодко сниться.
Як вміє він солодко сниться!..
Свидетельство о публикации №110120900566