У тышыни, пид выноградом

               

У тышыни, пид выноградом
дытына з коныком гуляе.
Командуе своим отрядом.
По крыку чуты - побиждае:

А ну! Тикайтэ басурманы,
бо конык мий подавэ вас!
Вы ще получитэ вид мамы
Вона  усим лозыны дасть!

Стара казачка, биля хаты
сыдыть, луза кукурузыння
Оцэй унук у нэи  пьятый!
Ростэ бэз батька - ии сына.

У зморшках спряталась сльоза
Стара ии рукой змахнула -
« А спросэ внук, так шо казать?
Скажу як шо, шо пыль надуло.!

Унук нэ бачэ, вин гуляе.
Ужэ тикають "басурманы"!
И вин з ружжа по ным стрыляе -
«Оцэ казак ростэ у мамы!»

Пид выноградом кошэня.
Зажмурылось и сладко спыть.
На гронах осы вжэ звынять -
«Пора выно сынам давыть!»
......................
Було у старои тры сына:
Вси в батька буллы - як одын!
Но лучьшого вийна сгубыла -
До хаты нэ вэрнувся вин.

Як маты прычтом прычитала,
колы почула звистку ту -
вона сидэ волосся  драла,
вона грозылась в высоту...   

Ии сынок, с кудрявым чубом
Ему на свити б - жыть, тай жыть,
Похованый пид старым дубом
В далэкой сторони лыжыть.

Нэ сможэ мамо по вэсни
Прыйты, провидать свого сына -
За шо цэ горюшко мэни?
Прыбрав мэнэ б, як я повынна!

Но с нэба чуты тышыну,
Всэ в свити йдэ, як Бог положэ.
Ны вин прыдумав нам вийну,
Вин плачэ тожэ. Плачэ Божэ...
   ................
Малый зайшовся дыкым крыком
У бабы сэрьцэ обирвалось -
«Ось тикэ, грався соби тыхо», -
Дытына шо з тобою? Вдарывсь?

 Ёго на рукы пыдхватыла
И бачэ - пухнэ в ёго щёчка -
Оса проклята укусыла!
Ось дам тоби я за внучочка!

З ковша ёго водой умыла,
Утэрла  подолом тыхэнько,
По хати бытый час носыла
«Заснув? Хай спыть, мое сэрдэнько."

  06.08.2010г.


Рецензии
Володя! Молодец! Чудово!

Игорь Тарабокио   09.08.2010 20:25     Заявить о нарушении
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.