Sypie czeremcha sniegiem. Sergiusz Jesienin

tlumaczenie z rosyjskiego na polski,
link do strony rosyjskiego oryginalu:
http://feb-web.ru/feb/esenin/texts/es1/es1-034-.htm

Sergiusz Jesienin (1895 - 1925)

             *     *     *

Sypie czeremcha sniegiem,
Zielen w rozkwicie i snie.
W polu ku pedom szeregiem
Leca gawrony we mgle.

Nikna trawy i paki,
Sosna tu pachnie od smol.
Oj, wy, dabrowy i laki, —
Mam odurzenie od ziol.

Tecza tajemne wiescie
Swieca sie gdzies w duszy mej.
Mysle o wiernej niewiescie,
Spiewam tylko o niej.

Sypze, czeremcho, sniegiem,
Ptaki, spiewajcie przez swiat.
W polu chwiejnym mym biegiem
Piana rozniose twoj kwiat.

1910 r.


Рецензии
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.