Co to takiego? Sergiusz Jesienin

tlumaczenie z rosyjskiego na polski,
link do strony rosyjskiego oryginalu:
http://feb-web.ru/feb/esenin/texts/e74/e74-082-.htm

Sergiusz Jesienin (1895 - 1925)

         Co to takiego?

W te rzecz lasu urzeczona,
Przez srebrzysty miekki snieg
Na myslistwo szedlem z bronia
We wczorajszym moim snie.

Po przejrzystej drozce, gladkiej
Idac, nie zrobilem slad...
Kto tu skrobal sie ukradkiem?
Kto tu taki chwiejny wpadl?

Wyjde i zobacze obok:
W krag zlamany chrupki snieg.
Ktos tu byl przez cala dobe...
Slad zostawil, kiedy biegl.

Gdybym tajemnice owa
Wiedzial w urzeczony czas....
Moglbym wiedziec przypadkowo,
Ktoz odwiedza w nocy las.

Zza jodelki to wysokiej
Podpatrzylem w gronie snow:
Kto daleki i gleboki
W sniegu slad zostawia znow.

1915 r.


Рецензии