Чий то легiнь ставний?
З одною танцює, а другая – плаче.
Ой, чия ж то дівка руки заломила?
Стогне, побивається, голову зронила?
- Заспокойся, дівонько, ясноока зоре,
Це ще тільки горенько, це ж бо ще – не горе!
- Гей, той легінь красний ночував зі мною
У духмянім зіллі в яру під вербою.
Пестив, виціловував, казав, - буде брати,
А тепер не хоче навіть впізнавати.
- Ну, то й що, голубонько? Що із того, зоренько?
І це ще не горе, і це – тільки горенько!
- Таж в мене під серцем б’ється серденятко,
Від тої любові знайдеться дитятко.
Мовби при дорозі - тонкая билина.
При живому батькові буде сиротина.
- Не журись, голубонько, не журися зоре,
І то лишень горенько, і то ще – не горе!
Вір, прийде кохання до твого віконця,
І для тебе, мила, стане вдосталь сонця
У його промінні зросте дитинонька –
Материна втіха, ясна маківонька.
- Щось зі мною коїться, пустка душу крає…
Нема в ній зненависті, та й життя немає.
Гріх тяжкий: на себе - руки наложити,
Але ж туга давить, що несила жити.
Хочеться заснути і не прокидатись,
Нащо в цьому світі мені зоставатись?
-Боже правий! Дівонько, ясноока зоре,
А ось це – не горенько, це вже – чорне горе!
Свидетельство о публикации №110050900420