Pirmas pasaulinis karas

Mano mociute Marcele Mickaitiene pasakojo, kad prasidejus pirmam pasauliniam karui, jos vyra, Juoza Mickaiti paeme i Rusijos armija. Ji viena tvarkesi su ukiu. Is vaiku buvo tik Jonas, gimes 1910 metais. Kad karas ejo, ji zinojo, bet jie jo praktiskai is pradziu ir nepajuto. Tarp Bataiciu ir kitos sodybos buvo nedidelis silelis. Viena vasaros(jei ne klystu) diena, is abieju pusiu silelio pasirode du vokieciu raiteliai, zvalgai. Jie prajojo per mociutes vienkiemi, nes kelias link misko ejo tik per ji, pasisveikino ir nujojo toliau link Plesiku sodybos. Tuo metu keliu Sakiai – Kaunas ejo vokieciu kariuomene. Ji buvo be tehnikos, tik pestieji ir su vezimais, tai is mociutes sodybos nebuvo nei girdeti, nei matyti. Taip ir praejo frontas pro musu teviske, be jokio suvio ar musio. O atsitraukiancios rusu kariumenes netgi nemate. Taip pasikeite valdzia, o valstieciai apie tai suzinojo tik po kai kurio laiko, kai nuvaziavo i maluna malti miltu ar i baznycia.

25.09.2009.


Рецензии