Валерий Брюсов на малайском языке

Lagu-Lagu Melayu
(Малайские песни)

***
Gelombang putih di pantai laut,
Siang malam ombak menderu.
Bunga putih di padang banyak.
Yang kena di hati cuma satu.

Pasang naik  - air mendalam.
Mulut rakus menelan orang …
Nak cumbu rayu siang malam
Rindu aku bukan kepalang.

Di langit bulan purnama putih
Laut menari mabuk kepayang
Mukamu – bulan, bibirmu merah,
Jantung menari di dada sayang.

***
Angin berhembus berbau cempaka
Kurma, kelapa, pandan dan pisang.
Pengantin gembira, di leher pedaka,
Tocang beriben, tangan bergelang.

Padi memutih disinari bulan.
Kelawar hitam berandai-randai
Pengantin baru berdakap-dakapan
Isteri dicium dan dibelai.

Harimau ke rimba pagi-pagi,
Ular pagi-pagi ke dalam lubang.
Pagi-pagi panas terik matahari,
Aku cari teduh di gunung-ganang.


Рецензии