Да бъдеш - Да се родиш, да бъдеш...

Да се родиш, да бъдеш просто тъй -
това на никого не ще е нужно.
Търси в живота смисъла, недей
Земята да приемаш като чужда!

Роден ли си и с дарба надарен
да различаваш злото от доброто,
и с разум твоят лик е озарен,
не бива да прахосваш дните кротко.

Бъди гранит сред шуплести скали!
Стани як корен в почва песъчлива!
А застуди ли, огън запали!
Не отминавай никой мълчаливо!

И твоят глас да ражда гласове,
сърцето ти да сее добрина,
за да поникнат нови класове...
Да кажеш:"Бях и любих те, Земя!"


Рецензии