В чужбина

В началото за теб интересно:
езика, обичаите и как
се готви за венчилото невеста,
какво се казва на изпроводяк.

Към хората ти някак си привикна
и струва ти се всичко е наред.
Съседите на гости често викаш,
за нещо искаш и от тях съвет.

Писма от къщи често получаваш...
Роднините, приятелите ти
не те забравят и не те оставят -
подкрепят те във случай на беди.

Но изведнъж през есента студена
сърцето ти тъга ще навести,
ще ти се стори, че си уморена,
че си самотна в своите мечти.

Езика майчин почваш да забравяш,
на чуждия говориш, но грешиш,
на гостите не бързаш да отваряш,
за близките тъгуваш, но мълчиш...

И тъй веднъж сама ще се изплашиш,
за милата Родина затъжиш...
И ще усетиш загубата страшна:
Живота си на нея ти дължиш.


Рецензии