Отрезвяване - Студеният вятър...

Студеният вятър -
             февруарски вятър
връхлетя върху мислите ми,
разлюля
       и изскубна с корен
                нелепите,
трезвостта остави
             над живота да бди.
Укроти той огъня,
             превръщащ душата ми
                в плазма.
Разкъсах оковите,
                стягащи мен.
Въздъхнах дълбоко,
А душата ми
           скри в свойта пазва
няколко струйки от вятъра,
за да има с какво да раздухва мислите
           в някой задушен ден...
Всичко изглеждаше другояче:
изчезна фантазията,
                остана реалността.
И, като извор,
            въздухът стана прозрачен.
Новостта ме омайваше.
Не вървях,
          не летях аз,
а плувах по въздуха,
          като в безтегловността.

            05.02.1975 г.


Рецензии