Буратино

Ехтяха залпове във дни далечни,
но още чувам трясъка над мен.
Куршумен дъжд тогава ни попречи
да срещнем с песен този юнски ден.
        Стариците, жените и децата
        оставяха любимите места.
        И мигом опустяваха селата,
        и хората потъваха в нощта...
Потегли влакът с детската градина.
А имаше сред нас едно момче.
Наричахме го ние "Буратино"
за звънкото му тъничко гласче.
        Тревога ненадейна. Влакът спира.
        В окопите, залегнали, мълчим.
        И сякаш огън-змей край нас извира,
        изчезва хоризонта в лепкав дим...
А после - тишина гнетяща, страшна.
А после - вик на ужас, и в дима -
на Буратино шапчицата прашна
със капки кръв, останала сама...

        1979 г.


Рецензии