Эрих Вайнерт. Три колыбельные. Август 1941

Еріх Вайнерт
Три колискові
Серпень 1941
 
Париж
Спи, синку мій! В батька доля гірка,
Німці його розстріляли.
Позбувсь ти притулку і хліба шматка,
Але в тебе друзів немало.

Чужинці в країні нишпорять злі,
І скрізь сліди голоду й смерті,
Та скоро з французьської землі
Велика пожежа займеться.

Спи, мій коханий! В подуві вітрів
Я чую свободи кроки,
І з першим сном твоїм прапори
Замають наші високо.
 

Берлін
Спи, синку мій! В твого батька тепер
Важка, ганебна година,
Він має для наших панів-ненажер
Вбивати в чужих країнах.

Ах, не лякайся, синочку мій,
Батька твого забрали.
Можливо навіть в землі чужій
Кінець він знайшов безславний.

Ах, загляни ще щастя хоч раз
У наші темні мансарди.
Ах, повернися, батьку, до нас
Із знаком свободи в кокарді.

Москва
Спи, синку, мій! Твій батько стоїть
Пильно на варті сну твого.
В останній священній битві в цю мить
Він прапор несе перемоги.

Не будуть більше чужинці в краю
Вбивати і грабувати,
Бо батько здійняв гвинтівку свою
Проти цих орд проклятих.

Героєм повернеться батько в наш дім
І з ним його друзі по зброї,
І матері світу в краї своїм
Гідно зустрінуть героїв.


Рецензии