За жiзнь - есе на вiльну тему
Ось таким форматом "за жізнь" (тобто коли на вільну, але нав'язану тему) наповнена більшість записів електронних щоденників користувачів інтернету. Інколи там зустрічаються більш прогресивні постінги - верлібри, також відомі як білі вірші, вільні вірші. Пишучи "за жізнь", затискуючи свої проблеми у короткі рядочки, автори підкреслюють свою лаконічність, але суть формату "за жізнь" не змінюється. Вільний вірш на вільну тему?..
Моє життя - це суцільні рядочки у білому вірші без рим і без ритму. Яку тему оберу я? Що турбує саме мене? Ці три вірші (*) – вони про те саме, хоча теми їх різні. Тут присутні клітка та скло. Можливо, найгірша в’язниця для людини – це клітка зі скла. Шматок простору обмежений зі всіх боків але з прозорими стінами. Ти все бачиш, але втікти не можеш. А тому лише спостерігаєш. Коли ти пишеш "за жізнь", то сидиш в такій клітці, стіни якої створені тобою власноруч. Намагаючись звільнитися від гніту речей, що турбують тебе, виливаючи на папір чи у веб-простір свою вільну тему, ти концентруєшся на цих проблемах; борешся з ними, видумуючи зав’язки, ходи подій, кульмінації, моральні висновки і т.д. У цій боротьбі з Чимось ти все більше в’язнеш у цьому Щось. Ми вільні обирати свої вільні теми, але обравши їх, ми перестаємо бути вільними. Асортимент тем у кожного свій, але пишуть все одно не вільно, а прив’язуючись до своєї скляної клітки, з якої спостерігають за світом.
Моя вільна тема – це вільність теми. Все, що мене турбує зараз – це чесність перед своїм творінням.
* "три вірші":
http://stihi.ru/2005/11/29-2056
http://stihi.ru/2006/07/02-159
http://stihi.ru/2007/03/12-210
Свидетельство о публикации №108072302677