Багри

Когато есента - заслуженият стар художник
Земята разкрасява с багри - цветове,
пред мене оживява земеписът сложен
на темите и багрите дошли от векове.
В оранжевата тема - изгрева на слънцето,
в зелената - одеждите на земните гори,
във жълтата - талазите на жито неожънато,
в лилавата - искриците на ранните зори.
Във синята - звънливите и веселите ручеи,
небето и реките ни, и морските вълни,
безброй планински извори със песни благозвучни
небето отразили във свойте дълбини.
Разглеждам земеписа пак, чета го, търся рими,
намирам нови теми, разбирам есента:
червената изпъква винаги неоспоримо -
във нея на живота прелива се кръвта.
И тази тема ярка прониква трайно в мене.
Чрез нея възприемам отново есента.
И слънцето във нея се вижда отразено,
небето чисто плува над родната земя.


Рецензии