***
- Ти що? Стій! Не рухайся, не рухайся… Стій. Злазь повільно, повільно…
Він опустився на підлогу. Розповів усе. Звичайно, після того, як я заспокоїла його. Це тривало близько двох годин. За цей час він ще разів вісім вистрибував на стілець. Казав, що жити не хоче, відтягувати смерть не бажає, і його вже й так нічого не врятує. Просто склалася така ситуація, що він убив дівчину. Спочатку її зґвалтував, а потім убив... Я вважаю, що це не зовсім його вина. Він просто такий, ну, такий, що, певно кожна четверта дівчина планети була б не проти, щоб її зґвалтував саме він. Значить, вона справді спонукала його до цього. Та й він так казав. Та ні, він у цьому не винен, якщо зробив це, значить, у нього була причина на те.
- Та заспокойся! Не нервуйся! Закрийся!!!.... Ніхто тебе не посадить, тим паче на електричний стілець... Мовчи!... Хтось знає про цей випадок? Ти з кимсь про це говорив?... Тільки я!... Я буду мовчати, чесно. Нікому ніколи нічого не скажу. А як ніхто не знає, то й нема за що садити.
Ми говорили довго, десь до четвертої ранку. Я заснула у нього. А й не збиралася йти на ніч до нього після першого побачення. А вийшло все не так.
Зранку він мене розбудив, зварив кави, приготував сніданок. Дуже дякував, казав, що я врятувала йому життя, що якби не я..., що якби ми не зустрілись... Я розтеклася, розпливлась у морі компліментів. А він був такий спокійний, такий сміливий, такий врівноважений… Зовсім не такий, як учора вночі. Навіть пообіцяв мені, що справді сходимо в кіно, і ми домовилися зустрітись о тій самій годині й на тому самому місці.
На пари я знову не пішла. Провалялась увесь день в ліжку зі своїм тягарем. Розуміючи, що це - вже на все життя. Я зобов’язана тепер завжди нести цей камінь. Ні слово, нікому, ні слова. А я зможу? Ні, я повинна, тепер уже пізно! Треба було думати про це, коли коханого рятувала.
Я заснула, я проспала, я запізнилася на півгодини. Його не було. Знову закінчився сеанс, а його нема. Я пішла додому, до нього. Двері відчинені знову, але застукала лише порожню квартиру і стілець під люстрою. Сіла на нього, сиджу. Мотузка коливається наді мною, а я чекаю. Я чекаю, а вона коливається. „Якщо його не буде до опівночі, я повішаюся”, пожартувала я. Та я ж людина слова. О 12 годині ночі його так і не було…
А я ж встигла врятувати його життя, а він моє ні.
Свидетельство о публикации №107112401936