Посленовогоднее-2, или Пенсии выросли

ПІСЛЯНОВОРІЧНЕ-2,
або ПЕНСІЇ ЗРОСЛИ


"Справа в тім, що 80%, а то й навіть більше
сьогоднішніх пенсіонерів, на жаль, отримали
за нормами цього закону і постанови
Кабінету Міністрів України, яка була прийнята
20 листопада, збільшення своєї пенсії
на 4-6 гривень".
Петро Цибенко, голова Комітету ВР
у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів
(з інтерв’ю радіо «Свобода»)


Рік новий... На нього був резон
Покладати смілі сподівання!
Це не мюзикл, фентезі чи сон:
Набуває чинності Закон -
Леле! - про пенсійне страхування.

Цей закон із пенсій зокрема
Верхню планку розміру знімає!
Так що жодних сумнівів нема:
Пенсії він круто підійма,
І стареньким краще стати має!

Раптом... бац! - проблеми чималі!
«Добрий» уряд видав постанову,
Де неправомірно взагалі
Зрізав суму ту, що брати слід
При перерахунках за основу *.

І для багатьох людей простих
Не піднявся - впав життєвий рівень:
Йде ріст цін, а пенсії зрости
У відсотків вісімдесяти
Спромоглись не більш як на шість гривень.

А в Пенсійнім фонді, видно, теж
Про людей старих турбота звична.
Вічна доброта не знає меж:
Ви, мовляв, не йдіть до нас - бігме ж,
Зробим все о’кей автоматично!

Втім, автоматичністю старі
Так до сліз вдоволені тією,
Що в Пенсійний до інспекторів
Котяться вали людських морів.
Черги - як колись до Мавзолею.

Тим комп’ютер недорахував
Чесної роботи кілька років...
Хтось же кров на фронті проливав,
Має ордени і всі права
На надбавку... не дають, морока!

Бабця із далекого села
У райцентр разів проїздить кілька,
А пізніше (ех, ото діла!)
Зрозуміє: митарства пройшла,
Й додалося... гривні дві, і тільки...

А моїй Одарці ще біда,
Як невістку звільнять із роботи **:
Платежі в Пенсійний - добра «мзда»,
Й ними вдвічі бізнес обклада
Нині влади про старих турбота***.

Постає питаннячко просте:
Правда чи невідь-кого вже дурять,
Що в державі ВВП росте?
Жити ж нам не краще, попри те!
Отакі Гарант, парламент, уряд.

Їм би тільки вознести себе
В пресі й телерадіо «придворних».
І пенсіонери КГБ
Й компартійні діячі-цабе
Щоб не сміли бідувати чорно...

Хоч народу маса основна
Скнітиме у злиднях і надалі,
Владі нашій - слава голосна:
Пенсії ж таки зросли сповна!
У скількох осіб - це так... деталі!

січень 2004 року

_______
 * Ну, розмір середньомісячної заробітної плати за 2002 рік знижено з 376,38 грн. до 306 гривень 45 копійок!
 ** Йдеться про Тетяну, яка працює продавцем у ларку (див. «Післяноворічне, або "Ціни впали"»).
 *** І через те підприємці погрожують звільненням з роботи найманих працівників.


Рецензии