Культурологiя

Від покоління до покоління,
Від життя до життя,
Від різних релігій, поклоніння
Культура вивчає людське буття.

Людина - творець культури.
Її душа повна вірувань, думок.
Культурні цінності, структури -
Це історичний наш урок.

Від Античності, Середньовіччя,
Просвітництва й до наших часів
Культура розкривала своє обличчя,
Барвилася різноманітністю шляхів.

Зв'язок між Заходом і Сходом -
Це єдність світу, культурних норм.
І ми вивчаєм крок за кроком
Усі різноманітності їх форм.

Концепції походження культури:
Психоаналітична, ігрова і трудова.
Які розробили такі філософи,
Як Енгельс, Хейзінги і Фрейд.

Філосов Енгельс так вважав:
Що є велика роль праці
У перетворенні в людину мавп,
У створенні культурних націй.

Хейзінги у "Homo ludens"
Казав, що гра - це є життя!
І це свобода, наша сутність,
Але й обмеженність, напруженість буття!

А Фрейд вивчав позасвідоме,
Три рівні в психіці людини.
Він відкривав все незнайоме,
Як сфери Я, Над - Я, Воно!

Цивілізація й культура
Мають глибокий зміст.
Цивілізація - матеріальна сфера,
Культура - духовний компонент.

Шпенглер у своїй теорії
Протиставляє ці поняття.
Культура - це душа історії.
Вона запалює в сердцях багаття.

А Тойнбі намагався
Визначити механізми,
В яких є рух суспільства,
Його народження й трагізми.

Техніка - феномен культури.
З нею нам ліпше жити.
Але для розуму людини
Вона несе загрозу поглупіти.

Є явище в культурі - Криза.
Є зовнішні і внутрішні причини,
Такі як клімат, політична криза,
Агресія й криза економічна.

Ідентифікація - одне з понять,
Вживаних в культурології.
Воно дає можливість мать
Уяву по власній психології.

Є історичні картини світу:
Культура первісна й давня,
Культура давнього Єгипту,
Цивілізація Месопотамії.

Культура Давнього Китаю,
Античність, Епоха Відродження.
Розвиток і в 21 столітті триває.
Ми діти культурно-історичного походження.

Ми живемо в новій епохі,
Всі нації й народи - одна родина.
Пам'ятай культури предків.
Будь гідним їх!
Адже ти, насамперед, Людина!


Рецензии