Китс Джон. В грядущих временах мудрец великий... 1820
* * *
В грядущих временах мудрец великий
Типографус всевластием ума
Преобразил Гиганта облик дикий:
Тот, углублён в старинные тома,
Учёностью вооружён весьма,
Невежество навек попрал пятою.
Рассеялась пред ним незнанья тьма -
И Артегала с Талусом крутою
Десницей свергнул он, сразивши слепотою.
(Cергей Сухарев - 1980)
JOHN KEATS
Spenserian Stanza. Written At The Close Of
Canto II, Book V, Of "The Faerie Queene"
In after-time, a sage of mickle lore
Yclep'd Typographus, the Giant took,
And did refit his limbs as heretofore,
And made him read in many a learned book,
And into many a lively legend look;
Thereby in goodly themes so training him,
That all his brutishness he quite forsook,
When, meeting Artegall and Talus grim,
The one he struck stone-blind, the other's eyes wox dim.
Свидетельство о публикации №107020500070