Flicka i Varmland

Det levde en flicka i Varmland
I skogarnas gеtfulla drцm,
Dдr дlvar sjunger stillsamt
Sin ljuva sommarsеng.

Hon vеgade smyga ofta
Till skogarnas doftande djup.
Ock titta pе himmelens krona,
Ock bada i mеnens ljus.

Vem дr du, skцna flicka,
Skogarnas grцna drцm?
Mцjligen, Vadjungens
Eviga tiders sцmn?

 Snart еker till fjдrran landet,
Till stдdernas bullriga brus.
Men hjдrta mitt lдmnar i Vдrmland,
I skogarnas eviga sus.

 Skall minnas tysta bjцrkar –
Fцrlorade paradis.
Ock цmma lдppars suckar,
Vеrt sista mцtets kyss.

 Du, skogen, bevara evigt
Vеr hemliga doftande sдng.
Dдr eken sjцng vemodigt
Kдrlekens sista refrдng.

Vem дr du, skцna jдnta,
Eviga tiders sцmn?
Дr du vдvd av mеnen
Skogens grцna drцm?

 Jag kommer aldrig tillbaka
Till Vдrmlдndska dal ock fjдll.
Till flickan, som kyssa ock grеta
Sa jag min sista farvдl.


 Farvдl, min skцna, min jдnta,
Min drцm, min sеng ock kдrlek.
Du дr min eviga lдngtan
Av hjдrtat, som aldrig dig svek.

Jag kommer alltid minnas
Min flickas sista kyss.
Ock tеrar glittra i цgon
Ock granarnas eviga sys.

 Det var i fцrlorade landet,
Det var i livet som gеtt.
Det var en gеng en flicka
Jag aldrig i livet mцtt.

 Ack, om jag somnade stilla
Att aldrig vдckas igen.
Ock drцmma min flicka springa
I vеta grдset till knд.

 Vi skulle vandra som skuggar
Dдr mеnen badar i ljus.
Ock stjдrnorna tittar blyga
Ock fеglarnas sеng дr ljuv.

 Vi skulle дlska i skenet
Av mеnen silverblе.
Ock sдng vеr – hela jordklotet.
Ock tдcke vеrt – himmelen blе.

 Jag sцker dig, min flicka.
Var дr du, hцr av dig…
Kanske, дr du pе stjдrna,
Som дr i Cassiopej?

 Jag vandrar frеn livet till livet.
Jag vandrar frеn land till land.
Men flickan frеn Vдrmlдndska skogar
Jag aldrig i livet fann.

Som riddaren av Gralen
Ska vandra i tid ock rum.
Ock sцka grцnцgda drottning
Jag mцtte en gеng i en drцm.

Jag vandra kommer fцrgдves
Tills  flickan kдra fann.
Dе kommer lдppar fцrenas
I livets ock dцdens dans.

Dе slutar jag цgona trцtta
Ock vila pе дlskogens barm.
Min flicka frеn skogar i Vдrmland
Jag aldrig i livet fann.

November, 1998
Vдrmland, Koppom


Рецензии