Дос гезанг шебэлев вэнэфэш стихи на идише

Е.С.

Майн hарц брэнт мит а файер либэ,
С’шлогт зих ун эр hалт ба дэм файер.
С’варфт зих а флам фун hарц аройс, он а сибэ,
Нор блайбт зих а гефил, а тайер!

1

А юнгфрой, а шэйнэ!
Их hоб ништ гефилт дэм там фун а hарц, вос кэн азой либн;
Алэ йесурим зэнэн ин дэм фаргангэнэм геблибн;
Вэн их hоб дих гезэн, аз х’бин фарлибт ин дайн блик;
Их hоб фарштанэн, бисту а мэхашэйфэ фун майн глик;
Аз бин их цу ланг геварт а ганцэ эйвикайт,
Аз бин их цу ланг геварт дайнэ шэйнкайт.
Дос из азой гевэн башэрт, аз мир hобн багэгнт,
Мир hобн багэгнт ин дэм дозикн гегнт
Ди багэгэниш х’hоб геварт тогнсланг ун вохнланг,
Ди багэгэниш х’hоб геварт хадошимланг ун йорнланг
Фун ди липн майнэ флит: Их hоб дих либ!

2

А тайбэлэ, а шэйнэ!
Гиб а приют унтэр дайн конэф, унтэр а флигл.
Ди нэшомэ майнэ унтэр варэмэр флигл.
Лоз мих арайн ин дайн hарц мит майнэ гефилн,
Лоз мих арайн мит майн либэ, мит майнэ вилн,
Аз зэй войнэн ин дэр нэшомэ майнэр,
Ништ лозн мир руэн ин ди халоймэс майнэ.
Ду швэбст ин ди hимлшэ hэйхн, бэшомаим,
Ду брэйнгст либэ цу дэр вэлт аф ди вайсэ кнофаим;
Фун ди фэлдэр брэйнгсту ди кишэф-клангэн;
Ду трогст цу брэйнгэн ди лидэр фун ди зангэн;
Ду трогст цу брэйнгэн дос гезанг шебэлэв вэнэфэш.

3

А калэ-мэйдл, а шэйнэ!
Зай майн гойрл фун а кишэф, майн мазл, майн лебн,
Цу дайнэ фис вэл их ди йорн опгебн,
Вайл фун дэм Ибэрштэл ду бист молэ-хэйн,
Фун дэм Ибэрштэл ду бист вундэрлэх шейн!
Фун майн hарц ди нигуним ди шэйнэ клингэн,
Вос с’вэрт фул мит либэ, х’вэл фар дих зингэн.
Их hоб кэйн мойрэ ништ гейн мит дир инэйнэм,
hэйн ин дэм Ганэйдн, hэйн ин дэм  Ге(hэй)нэм,
Алэ нисьойнэс мир вэлн цузамэн байкумэн,
Ништ кукндик аф дэм, волт ништ ойсгекумэн,
Их вэл мит дир штендик зайн!

4

А юнгфрой, а шэйнэ!
Ду вэст ништ бэдэйе hобн ди калэ майнэ;
Кэйнэр с’вэлн ништ зогн “Мазлтов!” аф ундзэр хасэнэ;
Кэйнэр с’вэлн ништ лойт лэковэд хосн-калэ тринкэн;
Кэйнэр с’вэлн ди хосн-калэ-матонэс ништ шэйнкэн.
Нор дэрфар hосту дэм гойрл ништ форойсгезогт,
Дайн hарц, ди нэшомэ дайнэ андэр фармогт.
Ду hост им либ мит а штройенэ либэ,
Фар а тэрэц ду зухст а сах пустэ сибэс,
Фар дайнэ йорн, вос зэнэн гут фарбрахт,
Ин ди дозикэ йорн алц из гевэн мит прахт.
С‘hот зих, цум бадойерн, шойшпил фарэндикт,
Ун ди цушойер гейт мэн авэк, лэшндик либэ-лихт.
С’из памэлэх лозт зих ароп дос форhанг,
Эс hот шойн опгеhалт ништ фун ди майсэ, а ганг
Сахакл аф майн понэм из а hарцикэ кап’л – а трэр,
С’лэбт уф ин зикорн ди либэ вэт зайн уфhэрн.
Нор х’вэйс алэйн, аз ди либэ из вундэрбар!

***

Мэ вэт фаргейн ди йорн авэк. нор майн гезанг,
Эс вэт лэбн аф эйвик, дойрэсланг…


Рецензии