Christina rossetti - daughter of eve

A fool I was to sleep at noon,
And wake when night is chilly
Beneath the comfortless cold moon;
A fool to pluck my rose too soon,
A fool to snap my lily.

My garden-plot I have not kept;
Faded and all-forsaken,
I weep as I have never wept:
Oh it was summer when I slept,
It's winter now I waken.

Talk what you please of future spring
And sun-warm'd sweet to-morrow:
Stripp'd bare of hope and everything,
No more to laugh, no more to sing,
I sit alone with sorrow.


***


О КАК ОШИБЛАСЬ Я ...
Кристина Россетти


О, как ошиблась я!  Меня
Ночь, холод  разбудили,
Проспав веселье, радость дня,
Зачем сорвать спешила я
Букет из роз и лилий?

Мой сад заброшен и забыт,
Зарос травою сорной.
Рыдаю горько я навзрыд:
Сон летний душу пробудит
Сейчас зимой холодной.

Хоть веришь, что придет весна
И теплых дней веселье,
Надежда в сердце умерла.
Нет больше смеха и тепла:
Печаль и огорченье.


***


Рецензии