Виталий, игумен Дубенский, Стихи о смерти до 1612
[Начало:]
Поминай послЪдняя своя и вовЪки не согрЪшиши. Много ползует память см[е]ртная во еже презирати суету вЪка сего:
Оудобъ* всяческая презираетъ,
Иже вся дни сiя поминаетъ,
Яко скорЪе иматъ оумрЪти
И вся оставаше в земли истлЪти.
[В середине:]
Бл[а]женъ, иже ся выну* в см[е]рти поучаетъ
И тоя в мирЪ всюду по вся часы чаетъ,
Оутро помышляетъ ся во вечеръ не жити
И паки в вечеръ к тому оутрїе не быти.
Бл[а]женъ, на суетная иже не оупова,
Но на исходъ бл[а]гая дЪла оуготова.
Сего злополуче'не* никое' же срящет,
Егда см[е]рть сверЪпая готова обрящетъ.
Бл[а]женъ, иже ся таковъ быти понуждаетъ,
Яко въся во см[е]ртный часъ обрЪсти желаетъ.
Сей получитъ за труды и воздыханїе
ВЪчнаго покоища мздовоздаянїе.
[Концовка:]
Аще вовЪки хощетъ кто не согрЪшати,
Долженъ естъ см[е]рть, судъ, адъ и н[е]бо поминати.
Потрудися первыхъ сихъ трїехъ оубЪжати
И возможешъ в четвертом всегда пребывати.
[* Оудобъ - легко;
* Выну - всегда;
* Ударения проставлены выборочно.
* Цитата интересная из той же главы: "См[е]рть та вливаетъ воду в пещь воспаленну желанїй н[а]ших".]
___________________________________
[Глава 31 "О неизвЪстномъ часЪ смерти"]
[Концовка:]
Найпаче подвизайся добрЪ, нежели надолзЪ жити. Ни довлЪетъ ти благоволенїе, но придаждъ ему благоделанїе. Многїи, оудовлившеся благоволенїемъ своимъ, снїйдоша во адъ. НеизвЪстны[й] естъ часъ смертный, и той бы единъ возмоглъ насъ воздвигнути на болшее бдЪнїе.
Во оустроенїи семъ буйство естъ пожити,
Во немъ же бы еси не изволилъ оумрЪти.
Понеже ся то на всякъ часъ негли случаетъ,
Б[о]гоугодно ти, брате, жити подобаетъ,
ТЪмъ смертенъ сый, чл[о]вЪче, выну внимай себЪ,
Яко не извЪстно, в кой часъ прїйде см[е]рть к тебЪ.
___________________________
[Глава 32 "Чесо ради Б[о]гъ восхотЪ нам быти безвЪстнымъ о часе смертномъ"]
[Концовка:]
Хотяй Хр[и]сту живот свой оугоднЪ кончати,
БезвЪстную смерть еси долженъ поминати.
Сiя же травосЪтцу ся оуподобляетъ,
Понеже безвременнЪ всЪхъ нас посЪкаетъ.
НеизвЪствуетъ смерть о себе и не трубитъ,
Егда в житїи семъ насъ преходящихъ губитъ.
__________________________
[Глава 33 "Яко долженъ естъ раб Б[о]жїй поучатися о см[е]рти"]
[В середине:]
Ниневвитяне, егда оуслышаша проповЪдь Iонину о см[е]рти, покаяшася. Аще оубо разсмотренїе см[е]рти толику скорую измЪну принесе мыслемъ ихъ грЪховнымъ, помысли, колику она со собою ползу приносит:
Во всЪх искушенїихъ непобЪжденъ будешъ,
Аще см[е]рть по вся дни и часы не забудешъ.
Не люби тако живота, дабы еси забылъ см[е]рти...
[Концовка:]
Смотри многу суету мира сего быти.
ВсЪхъ бЪжи страненъ, яже могутъ тя вредити.
За онъ бл[а]женный животъ сей краткїй презирай
И во кратком сем бЪгствЪ вспят ся не озирай.
___________________________
Источник: "Диоптра", пер. Виталия. Изд. 2-е. Евье или Вильно, типография Братская, 1642. (Оригинал, отдел редкой книги Нац. библ. РБ, 094/166)
___________________________
Свидетельство о публикации №102072400382