Роксолана

       Роксолана.

       Пісня.

Біля хати страждає кохана,
Очі карі блищать, як зірки,
Ось струнка, доброзичлива панна,
Довгі коси, яскраві стрічки.

І шукав свою милу хлопчина,
Що з надією довго жила,
В Україні ії черемшина,
І дзеркальний ставок край села.

Біля тину вночі під сосною
Місяченько святий сповістив,
Що коханий важкою порою
Слід її назавжди загубив...

Над Станбулом стирчать мінарети,
Інші звички, чужа зовсім річ...
Світ гаремів... Султанів секрети,
Запоріжська їй снилася січ...

Доля в двір їй сватів не послала,
Ні гаптованих їм рушників,
З юних років красуня кохала
Молодця із сім'ї козаків.

Полонили дівча бусурмани,
Пролетіло, мов вихор, життя,
Не зломало воно Роксолани,
Хоч і важке спіткало Буття.

       
       Приспів:

Роксолано, Роксолано,
Ми про тебе не забули,
Ніжна українська панно,
У Стамбулі, у Стамбулі.
А тепер навкруг путани,
Самі лізуть у неволю,
І сумає Роксолана
Про лиху дівочу долю.

Автор Геннадій Сівак.
20 травня 2004 року.

Роксолана - Лісовська Анасасія Гаврилівна -
народилась у 1505 р. в Рогатині нині Івано-Франківська обл. -
померла у 1561 р. в Туреччині.


Рецензии
Вошла в историю и осталась навеки в памяти.
С уважением.

Павел Апидамский   15.10.2009 15:41     Заявить о нарушении
Павел!
Благодарю Вас.
Будьте здоровы и счастливы.
С теплом и уважением, Геннадий.

Геннадий Сивак   18.10.2009 00:32   Заявить о нарушении
На это произведение написано 9 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.